UAP! 16 - JO TAMBÉ SÓC MALALA

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai (en paixtu ملاله یوسفزۍ, nascuda el 12 de juliol de 1997 a Pakistan) és una estudiant, activista i bloguera pakistanesa. Va rebre el Premi Nobel de la Pau de 2014.

Vida

Nascuda a Swat, Jaiber Pastunjuá, Pakistan. El seu pare és Ziauddin Yousafzai i té dos germans. Parla paixtu i anglès, i és coneguda pel seu activisme a favor dels drets dels civils, especialment dels drets de les dones a la vall del riu Swat, on el règim talibà ha prohibit l'assistència a l'escola de les nenes. A l'edat de 13 anys, Yousafzai va aconseguir notorietat en escriure un blog per a la BBC sota el pseudònim Gul Makai, explicant la seva vida sota el règim del Tehrik i Taliban Pakistan (TTP) i els seus intents de recuperar el control de la vall després que l'ocupació militar els obligués a sortir a les zones rurals. Els talibans van obligar a tancar les escoles privades i es va prohibir l'educació de les nenes entre 2003 i 2009.

El 2009 el documental "Pèrdua de classes. La mort de l'educació de la dona" (dirigit per Adam Ellick i Irfan Asharaf, del New York Times), mostra Malala i el seu pare, Ziauddin Yousafzai, i com l'educació de les dones és difícil o impossible en aquestes àrees.

Atemptat

El 9 d'octubre de 2012 a Mingora, va ser agredida per un milicià del TTP, el qual li va disparar amb un fusell que li va impactar al crani i el coll, per la qual cosa va haver de ser intervinguda quirúrgicament. El portaveu del TTP, Ehsanullah Ehsan, va afirmar que intentarien un nou atac.[5] Dues estudiants més eren amb Malala mentre es dirigien a casa en un autobús escolar. Ella va ser traslladada en helicòpter a un hospital militar. Als voltants de l'escola on estudien les joves agredides, centenars de persones van sortir al carrer a protestar pel fet i els mitjans pakistanesos li han donat una àmplia cobertura.[6] El 10 d'octubre de 2012, el ministre de l'Interior del Pakistan, Rehman Malik, va dir que el pistoler que va disparar a Yousafzai havia estat identificat.

L'atemptat va suscitar la condemna internacional i Malala Yousafzai ha rebut el suport d'Asif Ali Zardari, Raja Pervaiz Ashraf, Susan Rice, Desmond Tutu i Ban Ki-moon,Barack Obama, Hillary Rodham Clinton, Laura Welch Bush i Madonna.

El 15 d'octubre 2012 va ser traslladada a Hospital Reina Elisabet de Birmingham, al Regne Unit, per seguir amb la seva recuperació.

Premis

Malala va rebre el Premi Nacional per la Pau el 2011 que atorga Pakistan, per la seva defensa de l'educació de les nenes.El grup pro drets dels nens KidsRights Foundation incloí Yúsafzai entre els nominats per al Premi Internacional dels Nens per la Pau, i fou la primera nena pakistanesa nominada per aquest.

El maig de 2013 fou guardonada amb el Premi Internacional Catalunya «per la seva determinació i el seu coratge en la defensa dels drets humans».

El 10 d'octubre de 2014 va rebre el Premi Nobel de la Pau, juntament amb l'activista indi Kailash Satyarthi.